Hva er forskjellen på forbrukslån og SMS-lån?

I 2020 er det mye å forholde seg til hvis man tenker på økonomi. Boliglån, studielån, forbrukslån, kredittkort, SMS-lån, aksjefond osv. er begreper man daglig leser om i media, og som kan få mange og enhver til å bli forvirret. Vi skal i denne artikkelen se mer på forbrukslån og SMS lån. Det er mange banker og utstedere av forbrukslån. Et eksempel er Remember som tilbyr blant annet egne forbrukslån, kredittkort og SMS-lån.

Det kan være mange grunner til å ha behov for litt ekstra penger en periode. Kanskje skal man på ferietur, kjøpe ny bil eller så har regningene hopet seg opp en måned. Gjennom å ta opp forbrukslån eller SMS-lån vil man raskt få pengene på konto, og på den måten få tilgang på frisk kapital som på kort sikt vil løse de økonomiske utfordringene man har. Samtidig er det viktig å gjøre tenke nøye gjennom en eventuell lånesøknad.

Hva er forbrukslån og SMS-lån?

Forbrukslån: I stedet for at lånet er sikret gjennom eiendeler, må det bevises at man har fast inntekt, samtidig gjøres en kredittsjekk for vurdering om man har mulighet til å nedbetale lånet. Vanligvis tas det opp lån for kjøp av en spesifikk ting, for eksempel bolig. Forskjellen er at man kan bruke dette lånet på hva man vil. Sammenlignet med andre lån er det viktig å bemerke seg at rentene for forbrukslån er betydelig høyere.

Et SMS-lån er ganske enkelt, det ligger i navnet. Man sender en SMS til lånutgiver, så får man penger inn på kontoen umiddelbart samme dag. Dette kan virke veldig fristende og målgruppen er ofte rettet mot unge mennesker, som ønsker å spandere mer champagne til vennegjengen på byen. Selv om rentene på forbrukslånet er høyt, er derimot den effektive rentene for SMS-lån enda høyere. Den kan ligge fra 100–400 % hvis man inkluderer gebyrer.

Forskjellen på forbrukslån og SMS-lån

Forbrukslån og SMS-lån kan virke ganske likt. Begge to er «raske penger» inn på konto, med ugunstige renter. Noen vesentlige forskjeller er at man kan ta opp et mye høyere forbrukslån enn SMS-lån. Dette er fordi man må gjøre en kredittsjekk gjennom forbrukslånet før man tar pengene. Det betyr også at det kan ta noen virkedager før man får pengene på konto. Dette trenger man ikke ved et SMS-lån og man får pengene umiddelbart.

For å ta opp forbrukslån, må man som regel være innen aldersgruppen 23–70 år. For et SMS-lån derimot ligger aldersgrensen fra 18 år. Som nevnt tidligere er begge rentene ugunstige, men SMS-lånet er soleklart det verste. Si at man sender melding og låner 1 000 kr i 30 dager, dette vil koste 450 kr ekstra i rentekostnader. Derfor er det flere som fraråder å ta opp SMS-lån, og heller anbefaler å ta opp forbrukslån.

Hva bør man tenke gjennom før søknad om forbrukslån eller SMS-lån?

Begreper som effektiv rente, nedbetalingstid og egen økonomisk situasjon er alle viktige å tenke på før man søker om de lånene vi skriver om i denne artikkelen. Uansett hvilket lån man tar opp, er en av forutsetningene at man klarer å nedbetale lånet. For å gjøre det bør man finne ut hvor mye lånet vil koste hver måned, hvor lang tid man skal bruke på å betale ned lånet, og hvordan en slik nedbetalingsplan vil påvirke økonomien.

Det som er viktig å tenke på er at man må regne med den effektive renten for å finne ut hvordan man skal nedbetale lånet. Ofte oppgis det kun den nominelle renten, men den effektive renten er det man faktisk må betale. Her inngår for eksempel gebyrer og renters rente. Det finnes mange historier om folk som ikke har kalkulert på det faktiske regnestykket når de har tatt opp lån og som av den grunn har havnet i økonomiske vanskeligheter.

Alternativer til forbrukslån og SMS-lån

Det finnes alternativer med mindre risiko enn forbrukslån og SMS-lån. Målet med slike typer lån er å øke inntekten gjennom utbetaling av et engangsbeløp. En annen måte å øke inntekten er å øke arbeidsmengden. Kanskje jobber man ikke hundre prosent, og da kan et godt alternativ være å søke seg en liten ekstrajobb for å spe på økonomien. Da vil pengene som kommer inn ikke være penger man må betale tilbake, men penger som faktisk er sine egne.

Et annet alternativ kan være å låne penger av venner eller bekjente. Dette kan føles ubehagelig, men samtidig er det mye lavere økonomisk risiko å gjøre dette i stedet for å ta opp forbrukslån eller SMS-lån. Det går også an å selge unna noe man ikke trenger. Det kan være bil, større gjenstander eller småting man ikke lenger har behov for. Hvis man for eksempel selger bilen sin, vil også utgiftene synke.

Oppsummering og forskjeller

  • Man kan låne mer på et forbrukslån enn på et SMS-lån
  • Det er viktig å sette seg inn i lånets betingelser

Både forbrukslån og SMS-lån kan være alternativer å vurdere hvis man står i en situasjon der man raskt trenger frisk kapital. Et SMS-lån stiller langt mindre krav til for eksempel fast inntekt enn et forbrukslån, og er på den måten enklere å få tak i. På den andre siden er rentene enda høyere ved å ta opp et SMS-lån. Forbrukslån er heller ikke spesielt prisgunstig sammenlignet med andre typer lån igjen, som for eksempel boliglån eller studielån.